17 November 2010

HARI INI HARI KORBAN!

1st of all,good morning n selamat hari ry semua!Asal sebut raya korban jer,automatically everyone will think  about kambing, lembu ,unta dan kerbau.Almaklumlah,antara mereka yg bertuah,akan dikorbankan dan diagih2kan kpd seluruh umat islam...

Ni nak citer sikit kaitan antara raya korban dgn manusia.Pg td kkk sepupu ak citer.Citer ni agak interesting,so nk share ckit kat korg.

Katanya lembu kalau kita bela dari kecik,sampai ke besar, kasi makan minum secukupnya...at least kalau kita  korbankan dia,dgingnya boleh dibahagikan  sama rata n kasi kat org yg berkelayakan.. lgpun daging dia boleh dimasak.sodap jugak..byk manfaat kat manusia..xdela rasa sia sia kalu dah bela.Tapi manusia sebaliknya,jika kita kasi makan minum puas2,kalau nak dikorbankan,xde manfaatnye.buat rugi beras kat rumah jer...jadi kita sebagai manusia kena sedar yg haiwan2 berkenaan lebih mendatangkan keuntungan drpd kita..Oleh itu,bermanfaatlah anda sementara masih hidup kerana kalau da mati,daging anda xboleh nak bahagi2 lagi!

Citer ni xdela gempak sgt.cuma utk renungan n selamat beramal!


Budak kecik ni Siti Nun,anak kpd kwn ibu aku..dia tgh emo ckit..tu yg pndg bwh.

3 comments: