21 March 2011

Terlalu kurus..Cantik atau Derita?

Tengahari tadi,saya tangok Wanita Hari ini sebab topik yang dibincangkan agak menarik(seperti di atas)..ni sedikit sebyk info tntg topik ni yang kadang2 kita ambil tak kisah:

Apa yang dikatakan dari Amyza Adnan:

  • Dari pengalamannya sendiri, di awal  pembabitannya di dalam dunia hiburan:Oleh kerana terlalu  teringin sgt mkn kfc,dia hanya mengunyah han hisap daging ayam,kemudian buang hampas ayam tersebut.. . Pernah juga dia mengunyah nasi, menghisap airnya, kemudian nasinya dibuang.
  • Tetapi sekarang, dia telah menjalani gaya hidup yang sihat. Dimana sarapan adalah mesti di ambil dalam diari pemakanannya. Selain itu, dia juga pergi ke spa untuk mengekalkan berat badan nya.
  • Lagi satu tips yang dikongsi ialah, dia juga berbengkung semasa tidur..dengan harapan, perut flat semasa tidur dan akan flat pada keesokan harinya...
 Apa yang dikatakan oleh pakar pemakanan:
  • Untuk kurus, perlulah mengamalkan  gaya hidup yang sihat dimana kita perlu makan mengikut piramid makanan. Kemudian ,bersenam secara konsisten.
  • Seelok-eloknya kita makan 3 kali sehari iaitu sarapan, makan tengahari dan makan malam.Jangan tinggal satu daripadanya.
  • Bulimia = usaha untuk mengeluarkan makanan yang masuk dengan berbagai cara, baik dengan buang air besar ataupun di muntahkan.
  • Anorexia = usaha (takut) untuk makan disebabkan tidak ingin berat badannya naik (gemuk) ,biasanya banyak di lakukan remaja² wanita.. mereka takut makan banyak karena inginkan penampilannya yang cantik ..

                                                      Kalau Mcam ni Cantik atau Derita?

*Kebanyakan penderita anorexia dan bulimia adalah model yg menuntut bentuk tubuh yg langsing...namun tidak mustahil orang2 biasa juga menjadi penderita penyakit 'aneh' ini.Yang terbaik adalah kita sedang-sedang sahaja..terlalu gemuk tak elok,terlalu kurus pun tak elok.. Asalkan hidup kita sihat dan bahagia..

Credit to Kak Nurrell for this Info =)
 

11 comments:

  1. seram aih tgk!!!better debab mcm saya ni!!hahaha

    ReplyDelete
  2. hahaha...sy kan budak debab..xmau kurus x sihat..
    lau kurus pun.biaq la sihat

    ReplyDelete
  3. peh..pic tuh menyeramkan kot..nasib kau belum sampai thp tu lagi. hehe. fatah..aku pn mkin kurus la.. :'(

    ReplyDelete
  4. wanie + taeqarh=hahah3..cegah lebih baik..
    sab=a ah la sab,ko semakin kurus..mkn byk2 ckit..rajin2 ckit masak =)

    ReplyDelete
  5. kurus mcm tu tgk pon dah mcm apa kan..heheh..

    ReplyDelete
  6. huhuhu...takot la...
    better macam saya je...
    sehat....





    jom singgah n follow belog saya..
    http://inibelogfyna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. wuuwuu..kl kne tiup angin agak2 terbang tak..sobbsobb

    ReplyDelete
  8. sy nak berdiet.dlu sekeping ja..skrang dah 3 keping..hehe..sedar x sedar,dah 90kg..tp kalo org tgk mesti x percaya kata 90kg.. :)

    ReplyDelete
  9. meteor,fyna, nick,syasya:sedang2 saja lebih baik..=)

    nrul_diya:yup...medical languange.=)

    magikaKotak:awak berat tulang kot..btw,bgi ckit tips kat saya camne nak gain weight..=)

    ReplyDelete