25 June 2011

KENTUT-Antara fakta dan auta

Kali ini entry aku xberapa nak serius lah.sekali sekala kita relax kan minda dgn baca sikit benda2 yg agak penting yg kadang kadang kita semua xtau.KENTUT sinonim dengan manusia...tipulah kalau korg xpernah kentut.paling tidak pun korg kentut senyap2.jom kita baca jap antara fakta ataupun auta mengenai KENTUT:


1. Dari mana asal kentut? 
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria dalam perut. 

2. Kenapa kentut berbau busuk? 

Bau kentut kerana kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda,makin busuklah kentut anda.. Telur & daging mempunyai peranan besar dalam memproduksi bau busuk kentut. 



3. Kenapa kentut menimbulkan bunyi? 
Kerana adanya vibrasi lubang `anus` saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi bergantung pada kecepatan gas. 

4. Kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak berbunyi? 

Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Ukuran gelembung gas lebih kecil dan hangat dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudiannya menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly) 

5. Berapa banyak kentut diproduksi sehari? 

Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut. 



6. Apakah setiap orang kentut? 
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggalpun orang masih boleh kentut. 

7. Betulkah lelaki kentut lebih kerap daripada perempuan? 

Tidak ada kaitannya dengan gender... Kalau benar, bererti perempuan menahan kentutnya, & apabla mahu kentut, banyak sekali jumlah yg dikeluarkan. 

8. Bilakah kebiasaannya orang kentut? 

Pagi hari di toilet. yang disebut "morning thunder". Kalau lebih hebat, boleh didengar di seluruh penjuru rumah. 

9. Mengapa makan kekacang menyebabkan banyak kentut? 

Kekacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh. Gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika sampai di usus, bakteria di usus berpesta & membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!). 

10. Selain makanan, apa lagi penyebab kentut? 

Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum `soft drink`, naik pesawat udara (kerana tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut). 

11. Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang? 

Tidak... sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak. 

12. Bolehkah menyalakan mancis dengan kentut? 

Jangan mengada-ada... konsistensinya lain.. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulakan pembakaran. 

13. Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk? 

Kerana anjing & kucing adalah karnivor (pemakan daging). Daging kaya dengan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak, lebih lama, lebih kuat bunyinya, tapi relatif tidak berbau. 

14. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut? 

Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak. 

15. Apakah warna kentut? 

Tidak berwarna. 

16. Apakah kentut itu asid atau neutral? 

Asid, kerana mengandung karbondioksisa (CO2) & hidrogen sulfida (H2S). 

17. Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus? 

Planet Venus sudah banyak mengandungi sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana tidak ada kesannya. 

Wallahu`alam..

Sumber-email dari ayah derr..

9 comments:

  1. brp kali kentut sehari...??? hehehe

    ReplyDelete
  2. mcm best. ni yg nk try gak nih! =p

    ReplyDelete
  3. ha..ha...entry yg unik tuk dipost..=p.. hehe...sesekali release tension dgn entry baru camne..ha..ha..ha..

    salam..jenguk jengah anda di sni..=)

    ReplyDelete
  4. hahah kelaka kot.
    nak try jug nyala kan api dr kentut.
    kahkah.

    nice la beb

    ReplyDelete
  5. pernah bau kentut kucing eh?hehe

    ReplyDelete
  6. Tgh sakit perut ni. Kentut busuk betul :D

    ReplyDelete
  7. lawak tapi berilmiah hahaha...

    pening sbb cium kentut ! --> best kah3

    ReplyDelete