22 September 2013

4 Tanda Hidup Tak Berkat

Assalamualaikum semua. Entri kali ini citer pasal keberkatan.Apa yg kita buat dalam hidup ni memerlukan keberkatan.Ada orang tak kisah pun pasal berkat ker tak berkat.Padahal keberkatan itu sangat penting. Tanpa keberkatan,hidup tak bermakna dan kosong.Erti lain,hidup tak bahagia.Jom cek dekat diri kita kpd tanda2 hidup x berkat.

EMPAT TANDA HIDUP TAK BERKAT

1. Duit banyak, tapi cepat jer habis.
Tak tau duit pergi mana. Elaun bertambah, tapi asyik tak cukup jer. Duit banyak dihabiskan pada benda yang sia-sia. Patutnya bila duit dapat banyak, sedekah pun kena la bertambah. Tapi tak, kita jadi makin kedekut. Sedekah tak bertambah, duit tetap habis ke tempat lain.Kalau dpt bonus kat tempat keje,cepat je habis kat benda yg xnampak. Just be positive. Lagi banyak kita memberi, lagi banyak rezeki Allah kasi kat kita. Tanpa kita sedar.


2.Buat kerja, tak siap.
Projek ada macam-macam, idea banyak, tapi satu pun tak berjaya. Macam-macam usaha dibuat, macam-macam projek kita cuba nak lakukan, tapi semuanya tergantung. Semuanya tergendala. Satu pun tak berjaya. Kalau ada yang menjadi, tapi tak seperti yang dirancangkan. Ish,dahsyat sungguh.Tapi tulah dia,semua kerja xsenang dan xlancar spt yg dirancang.


3.Buat sesuatu, tak dapat manfaat.
Baca buku banyak, tapi ilmu satu pun tak lekat.study berjam-jam.Pernah sekali tu saya dpt A dlm satu subject. Time exam,hafal notes kemain..Tapi sebenarnya saya xfaham pun subjek tu pasal apa.Habis exam,hilang terus.Oppss..Memang selalu terjadi kat saya.Sebab aim study,utk dpt A je.


4.Masa habis dengan sia-sia.
Kononnya sibuk, tapi sebenarnya banyak masa dihabiskan dengan perkara yang sia-sia. Leka main fesbuk,twitter, leka tengok TV, leka berborak dengan kawan, leka main game, leka melepak dengan kawan-kawan. Tapi nak luang baca Quran 5 minit sehari pun tak boleh. Solat pun akhir waktu. Solat tak sampai 5 minit.Kalau boleh nak cepat habis. Zikir langsung tak amal. Malah nak berdoa untuk diri sendiri pun malas. Kalau malas sgt nak mengaji,before tidur tu pasang surah apa2.Pagi2 time bersiap nak g keje atau kelas pun boleh.Tak lama,dapat play 1 surah pun dah ok.Ingat,kalaulah kita semua tahu mati itu bila,nescaya kita takkan biarkan masa lapang kita dgn benda sia2.


Sentap x? Saya memang sentap habis masa mula2 baca article ni.Memang,tak semua orang sempurna dlm mencapai keberkatan Allah.Tapi apa salahnya kita cuba ambil inisiatif utk mengubah diri kita ke arah yg lebih baik.Kalau dulu mungkin kita susah nak sedekah,skrg  boleh la belanja makcik cleaner kat sekolah/kolej/tempat keje lunch ker.Belikan air mineral ker.Banyak pahala hilangkan haus org.Jom ubah! Thanks sudi baca entry panjang ni.Segala kekurangan harap dimaafi :))


*Article ni summary dari apa yg saya baca kat satu website ni.Website yg menarik utk di 'subscribe' kalau nak tips,fadhilat dan pengisian rohani.Penuh dgn info,info,dan info.
Jemput ziarah website ni --> http://pakarhowto.com/



5 comments:

  1. Ya Allah.. Mintak jauh.. Agak takut la jugak benda ni jadi.. Hmm.. Entah la. Muhasabah diri balik..

    ReplyDelete
  2. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    ReplyDelete